Självhjälp vid depression

av Johan Ydrén, kategori Depression
Post image for Självhjälp vid depression

Depression orsakar sorg, pessimism, brist på lust och engagemang. Livet blir färglösare och tycks sakna mening. Du kan förlora intresse för sociala aktiviteter och annat som annars ger dig glädje. Trots att glädje och socialt stöd är det du behöver allra mest när depressionen är som värst. Det är svårt att göra det du behöver för att må bättre. Men med små dagliga ansträngningar och genom att undvika att ställa höga krav på dig själv kan du påverka hur du mår.

Först och främst vill jag verkligen poängtera att om du tror eller vet att du har en depression bör du söka professionell hjälp. En depression är en allvarlig sjukdom som orsakar mycket onödigt lidande för den deprimerade och det finns hjälp att tillgå.

Du kan få hjälp både av psykoterapeuter och av läkare. Personligen föredrar jag psykoterapi och det är det jag arbetar med men det är en smaksak, båda har bevisad effekt. Förmodligen blir vissa bättre hjälpta av psykoterapi och andra av medicin.

Du bör under alla omständigheter se till att bli undersökt av en läkare. Många symptom som tolkas som en depression kan ha fysiska orsaker som bör behandlas som sådana.

Jag kan inte nog poängtera vikten av att söka hjälp om du är deprimerad. Inte minst för att jag så ofta stöter på deprimerade med uppfattningen att man inte tror att någon kan hjälpa, att man borde klara av sina problem själv, att man inte förtjänar hjälp och att man borde ju inte må dåligt, det finns ju andra som har det värre. Det är inte sant. Du mår som du gör och du kan bli hjälpt.

Med det sagt så läser du säkert den här texten för att du undrar vad du kan göra själv. Självhjälp kan räcka vid milda depressioner och det är till stor hjälp parallellt med psykoterapi och medicinering.

Ha tålamod. Dina tankar och känslor kommer att förbättras gradvis, inte omedelbart. Du kan inte välja att sluta vara deprimerad men du kan påskynda tillfrisknandet och göra livet bättre under tiden du tillfrisknar från din depression.

God medmänniska till dig själv

Deprimerade brukar var överfyllda av negativa och kritiska tankar, ofta riktade mot den deprimerade själv. Du behöver stödja och uppmuntra dig själv för att ta dig ur depressionen. En del av självhjälpen är att bli en god medmänniska till dig själv.

Tänk på att din depression är en sjukdom och ta hand om dig själv därefter. I min roll som psykoterapeut stöter jag på många som hindras från att bry sig om sig själva på grund av sitt depressiva tänkande. De anser sig inte vara värda hjälp, för de borde kunna prestera mer, det finns andra som har det värre, ett nytt begrepp är att kalla sina problem för i-landsproblem. Jag har stött på många deprimerade som är så sjuka att de inte förmår ta sig upp ur sängen och ändå kan de inte hysa empati för sig själva.

Hur skulle du bete dig mot någon annan som mådde lika dåligt som du själv gör? Vad skulle du tänka om dem? Skulle du vara krävande, oförstående och skoningslös i din kritik eller skulle du vara vänlig och stödjande? Symptomen på din depressionen är symptomen på en allvarlig sjukdom. Acceptera depressionens symptom som du skulle acceptera ett brutet ben eller hög feber. Var empatisk mot ditt deprimerade jag!

Agera är självhjälp

Du behöver agera för att motarbeta din depression. Det kan tyckas ironiskt eftersom depressionen i sig gör det svårt att komma igång och göra något. All självhjälp bygger på att du agerar men du behöver inte prestera så mycket i taget.

För många deprimerade kan det vara utmattande att bara tänka på att göra något. Inte sällan är de redan över bristningsgränsen av alla "borden" och "måsten". Därför är det viktigt att inte lägga sten på bördan med fler krav. Gör sådant som ger dig mer energi och var stolt över minsta lilla. Eftersom din depression aktivt motverkar konstruktivt agerande är allt du gör en stor prestation.

Små mål

Det finns en hel del du kan göra för att försöka lindra din depression. Att ställa för höga krav på dig själv eller att bli besviken för att du inte gör tillräckligt är inte hjälpsamt. Bara att tänka på vad man skulle kunna göra, eller borde, kan vara fullkomligt utmattande. Målet för självhjälp är därför i första hand att vara stolt över det du klarar av att göra. Varje litet steg är ett steg på vägen.

Det finns två strategier för att sätta mål. Antingen skapar man utmanande, på gränsen till ouppnåeliga mål, eller så skapar man mål som man vet att man klarar av och delar upp svåra mål i enklare delmål. Det första skapar utmaningar och press. Det är bra i vissa sammanhang men är du deprimerad är det sista du behöver press och utmaningar. Bryt istället ned stora uppgifter i små, prioritera, gör vad du kan när du kan, inte mer.

Många deprimerade är perfektionister som skoningslöst straffar sig själv när de inte presterar tillräckligt. De kan må så dåligt att de är fullkomligt passiviserade och ändå förbanna sig för att de inte utför stordåd. Det är en bra strategi om man vill må sämre men en dålig om du vill bli bättre.

Om du har svårt att få något gjort brukar det hjälpa att dela upp det i mindre delmål. Du kan anpassa målen efter var du själv är, ju svårare det är att få något gjort ju mindre ska varje enskilt delmål vara.

Morgonrutiner i allt mindre delmål

 • Kom iväg till jobbet
 • Gå upp
 • Duscha
 • Ät frukost
 • Ta bussen
 • Vakna
 • Tänk att du ska gå upp
 • Sätt dig upp i sängen
 • Res dig upp
 • Gå till badrummet
 • Slå på vattnet

Skapa en lista med mål som inte är större än att du är säker på att du klara av dem. Gör en sak i taget skriv inte upp allt du "borde" åstadkomma.

Viktigast av allt är att du belönar dig för varje sak du lyckas med. Det spelar ingen roll om det är att ordna en födelsedagsfest eller att sätta dig på sängen. Varje delmål är en prestation för dig, du förtjänar beröm för att du löst det. Försök le mot dig själv, bocka av ditt delmål på en lista, ge dig själv en chokladbit, berätta vad du lyckas med för någon som ser storheten i det. Fira din självhjälp!

Återupptäck glädjen i livet

Det kan vara fullkomligt omöjligt att känna iver, lust, hopp, entusiasm eller motivation när du är deprimerad. Alla känslor som normalt hjälper oss göra saker är som bortblåsta. Ofta är de ersatta av motsatsen, olust, sorg, hopplöshet eller tomhet istället.

Även om de depressiva känslor hindrar dig från att finna glädje i att hitta på något, försök göra sådant som du normalt skulle tyckt om. Ofta finner man att man får ut mer av det än vad man förväntat sig. Det är också hjälpsamt för att förhindra att depressionen tvingar dig in i en ännu mer deprimerande tillvaro.

Prioritera att återupptäcka glädjeämnena i livet. Det är inte ovanligt att deprimerade fastnar i vad de borde göra eller vad de inte klarar. Det finns inget som är viktigare än att hjälpa dig själv bli bättre. Prioritera sådant som normalt gör dig glad.

Förslag på aktiviteter

 • Om du själv inte klarar av att finna glädjeämnen, försök värva någon som kan hjälpa dig. Någon som vet vad du brukar tycka om eller vars livsglädje kan inspirera dig.
 • Träna (aerobics, gym, jogga, simma, tennis, …)
 • Gå en promenad i skogen eller en park
 • Se en film/gå på teater
 • Ta upp en gammal hobby
 • Bjud över vänner
 • Förför din partner eller flirta med någon
 • Ta ett bad/fotbad/massage/sola
 • Gå till biblioteket och botanisera bland ämnen som intresserar dig
 • Teckna/måla/fotografera
 • Titta på gamla foton

Närhet och umgänge

Att isolera dig gör dig inte mindre deprimerad, tvärtom är ensamhet en försvårande faktor i många depressioner. Ändå är en vanlig reaktion att man drar sig undan. Försök undvika det, sträva efter att bli mer social. När du är deprimerad behöver du andra människors närhet och stöd mer än någonsin.

Depressioner kan orsakas av mellanmänskliga problem. Ensamhet och isolering kan vara en orsak, liksom skilsmässor, förluster, konflikter, gränssättningsproblem. Försök finna sociala sammanhang som ger dig positiv energi.

Be gärna andra människor om hjälp. En vanlig reaktion är att den deprimerade drar sig undan andra, inte bara för att de är orkeslösa utan för att de skäms över sig själva, tror att de är tråkiga, tycker att de inte kan leva upp till krav eller tycker att de försakat relationer när de varit upptagna av sitt deprimerade själv. Det är depressionen som talar

Det är omöjligt att dölja en depression för närstående. Det är mycket sannolikt att andra är oroliga för dig och bara önskar att de visste hur de skulle kunna hjälpa dig. Givetvis känner jag inte just din situation men jag har träffat många deprimerade som skulle kunnat få så mycket mer stöd om de släppte in andra.

Förslag på sociala aktiviteter

 • Börja tala med någon du inte känner (på jobbet, vid busskuren, på träningen, …)
 • Sitt barnvakt eller gör något med dina egna barn
 • Gå ut och ät med din partner/vän/syskon/kollega/…
 • Gå på bio med någon
 • Gå på ett träningspass
 • Ring eller maila någon du inte haft kontakt med på länge
 • Gå en promenad med någon
 • Be en vän om hjälp med något, kanske med att aktivera dig
 • Berätta för din partner/barn/vän/… vad de betyder för dig

Sök det konstruktiva

Om du bränner dig på en varm platta rycker du reflexmässigt bort handen. Om du får en allergisk chock av att äta nötter faller det sig säkert naturligt att undvika nötter. När vi har problem så agerar vi ofta konstruktivt utan att tänka på det. Depressioner har som många psykiska problem den egenheten att många spontant beter sig på ett sätt som förvärrar problemen istället för att förbättra dem.

Umgås med människor som ger dig positiv energi, sätt gränser, gör det som får dig att må bra

I depressioner finns ofta, men inte alltid, en grundproblematik. Det kan exempelvis vara en obearbetad sorg, en konflikt i privat- eller arbetslivet, en destruktiv relation, ensamhet, stress, orealistiska krav, en skilsmässa, stora positiva eller negativa förändringar i livet o.s.v. Det är inte säkert att du är medveten om grundproblematiken men det är hjälpsamt att sträva efter att medvetandegöra den. Då kan du försöka ta itu med problemet istället för att dras ner i det ännu djupare.

Deprimerade flyr ofta från det som är jobbigt för dem. Det är inte särskilt konstruktivt. Istället för att göra något man mår bättre av gör man något som är befriande för stunden men egentligen bara är en form av mental avstängning. Det tenderar att komma tillbaka och straffa sig som en baksmälla.

Exempel på flyktbeteenden

 • Att sova eller vila
 • Se på TV
 • Onanera
 • Alkohol/droger
 • Surfa på nätet
 • Arbeta
 • Dagdrömma
 • Shoppa
 • Äta
 • O.s.v.

Dessa beteenden är inte negativa i sig, med undantag för drogintag, men om det är en flykt från andra problem så är det ett destruktivt beteende som kan vara svårt att bryta. Var medveten om du skaffar dig vanor som inkräktar på din förmåga att hantera resten av livet. Försök bryta sådana vanor snabbt och göra något som ger dig positiv energi istället. Flyktbeteendena ger snarare ett kort rus, avslappning och sedan tomhet.

Tänk på dina tankar

En depression påverkar dina tankar. De blir mer negativa och kritiska, traditionellt mot dig själv men depressioner kan orsaka utåtriktad ilska och aggression också. Världen tycks gråare och mer livlös, faktum är att den är gråare. En deprimerad person uppfattar färger som blekare än en frisk person gör. Hjärnans funktion förändras när du är deprimerad.

Jag upplever det själv som provocerande när deprimerade uppmanas att bli positivare eller att "rycka upp sig". En depression är en sjukdom och det går inte att bara välja att bli frisk från en stund till en annan. Men att arbeta med hur du tänker kan vara väldigt verkningsfullt. Det hjälper att balansera upp dina negativa tankar med mer realistiska.

Du kan ställa dig enkla frågor som följande:

 • Skulle du ställa samma krav på dig andra som du gör på dig själv?
 • När du är negativ och kritisk leta efter tecken som tyder på att du har fel.
 • Be andra hjälpa dig bedöma om du har rätt i din oro och dina negativa tankar.

Men om du verkligen vill ta tag i dina negativa tankar så föreslår jag att du använder någon av självhjälpsguiderna jag länkar till i slutet. Båda har mer omfattande instruktioner än vad jag kan bidra med här.

Basbehoven, näring och sömn

Sömn och mat räknar jag till basbehoven. Alla människor mår sämre av bristande kost och sömn. När du är deprimerad är det extra viktigt att du tar hand om dig för att inte må ännu sämre.

Problem med sömn och matvanor är vanliga i samband med depressioner. Det kan slå åt båda hållen. Vissa deprimerade sover för mycket, andra sover för lite. Vissa går upp i vikt, andra går ner.

Tillräckligt med sömn, en jämn dygnsrytm och regelbundna näringsriktiga måltider är bra även om just du inte har sömn eller viktproblem. Förutom att du ger din kropp vad den behöver för att fungera så skänker regelbundna rutiner en värdefull stabilitet till dagen. Det hjälper dig att hantera livet när allt är svårt.

Har du svårt att upprätthålla rutiner för sömn och mat, försök ta hjälp av en partner eller vän som kan hjälpa dig på ett positivt och stödjande sätt.

Motion

Motion har en påvisad positiv effekt på depressioner. Det är säkert bra för de flesta som allmän friskvård men utöver det har det en bevisad medicinsk effekt på just depressioner.

Allra bäst självhjälp tycks en halvtimmes promenad om dagen vara men all form av träning är nyttig. Återigen är det centralt att inte göra det till något kravfyllt. Försök uppmuntra dig själv till att göra vad du kan.

Stress

Stress kan både förlänga och förvärra depressioner, det kan också utlösa dem

Vad gör dig stressad:

 • Arbetsbelastning
 • Måsten i vardagslivet
 • Energitjuvar
 • Droger
 • Relationer som stjäl energi
 • Något i din livsstil
 • Flyktbeteenden (dataspel, surfa, TV, arbeta, äta, sova, dagdrömma, …)
 • Att du inte säger nej/sätter gränser

Många deprimerade är perfektionister som ställer orimliga krav på sig själv och straffar sig själva när de inte kan leva upp till dem. Du behöver stötta dig själv. Depression är en sjukdom, acceptera dina begränsningar

Ta reda på vad som gör dig stressad, vad som utlöser det, lär dig känna igen känslan av att vara stressad i kroppen, sätt gränser.

Läs gärna mer om stresshantering i den här utmärkta artikeln.

Behandling

Att kämpa mot en depression är svårt. Det går att hjälpa sig själv och depressioner kan gå över med tiden men det kan ta många månader, ibland åratal. Det är också vanligt att de är återkommande problem. En depression innebär också mycket lidande och allvarliga depressioner ökar risken för självmord. Med hjälp av psykoterapi, och ibland medicin, kan depressionen förkortas och risken för återfall minskas. Viktigast för en effektiv terapi är relationen mellan dig och din terapeut. Leta upp en terapeut som du trivs med.

Mer självhjälp på nätet

Det finns två arbetsböcker som du kan ladda ner gratis från nätet och skriva ut. Båda är professionella, mycket omfattande och tydliga. Tyvärr är båda på engelska. Så vitt jag vet finns inget liknande gratis på svenska. Men ta en titt, de är bra och lättlästa:

Antidepressant Skills Workbook – utgiven av Kanadensiska myndigheter

Back from the Bluez – utgiven av Australiensiska myndigheter

Johan Ydrén

Författaren arbetar med psykoterapi och konflikthantering. Han tar emot klienter för psykoterapi i Göteborg och håller kurser och föreläsningar om konflikthantering över hela landet. På Hantera Konflikter ... kan du lära dig mer om konflikthantering, samt givetvis finna information om professionella tjänster. Kontaktuppgifter
{ 35 comments… read them below or add one }

Annamaria oktober 15, 2015 kl. 0:09

Får man inte lämna tips o råd här?

Marie oktober 20, 2015 kl. 9:12

Önskar alla tid, kraft, ork, energi och styrka att kämpa på.

Ana november 18, 2015 kl. 20:24

Har mått dåligt, varit likgiltig och ångestfylld från och till i 20år. Har inte fattar förrän nu när jag är 30 att det är depression. Gråter när jag läser om allt som stämmer in, vartenda ord, och blir ledsen för att jag inte brytt mej om mej själv tillräckligt mycket för att hjälpa mej själv må bra. Och trots att jag nu fattar så har jag på 6 månader bara lyckats med motivation att ringa ett enda ställe…som hade månadslång kö. Det är en kamp bara att söka hjälp, och känns konstigt att öppna upp och prata om det här med någon…kanske så mkt att jag undviker det.
Önskar alla som mår dåligt en kram fylld av varm motiverande energi.

Anonym november 25, 2015 kl. 7:23

Jag mår så dåligt av min idiotiska lärare????
Allt är hans fel att jag mår dåligt han gjorde att jag tror inte längre på mina föräldrar o jag orkar seriöst inte mer???????? Jag är bara 11 år!
Jag har självmords tankar o tro eller ej så är jag RÄDD av mina föräldrar o min lärare!!!!!!!
Utan mina vänner som har störst mig skulle jg faktist inte veta vad jag skulle göra. Min lärare han vill skilja mig o mina vänner men jag klarar inte av mitt liv utan dem ingen förstår???????????? Så jag har en fråga ska jag söka hjälp eller inte???
I sån fall vem??!!!

Ingeborg december 29, 2015 kl. 1:05

Hur hjälper man en familjemedlem som är djupt deprimerad och äter antidepressiva? Hen menar, att det inte är en depression utan pga att hen ser en svart framtid i total ensamhet, så Har hen själv som gjort så att allt blivit meningslöst.
Hur kan vi anhöriga hjälpa hen tycker ni?

Anonym mars 4, 2016 kl. 0:15

Tack för läsningen! Det var en hjälpande artikel

anonym2 mars 27, 2016 kl. 4:07

Hej
men om det är lärarens fel att du är deppig så säg till rektorn och säg till dina föräldrar berätta för dom vad du känner dom kan hjälpa dig
(Är själv 11 år men har erfarenhet av detta vet att det är jobbigt att söka hjälp men det hjälper)

Erika april 3, 2016 kl. 10:38

Hjälp finns och det är viktigt att vara öppen med sin depression. Våga be om hjälp!
Lycka till och ta hand om dej?

Emma april 5, 2016 kl. 11:21

Hej Johan!

Vad ska jag göra om jag inte känner att terapin hjälper?
Jag har mått dåligt till och från i fem år, är nu inne i en svacka igen. Ihållande ångest under hela dagen, känner mig deprimerad.
Har gått i terapi hos två olika terapeuter.
De har varit ett skönt stöd och jag tyckte om de båda. Går fortfarande kvar hos den senaste.
Men jag känner ingen påtaglig förbättring. Båda två leg psykologer och psykoterapeuter. Den första med psykodynamisk inriktning, den jag går till nu med interpersonell inriktning, en blandning av allt som jag förstår det.
Blir det inte bättre än så här? Jag vet fortfarande inte hur jag ska hantera min ångest. Hur jag ska tänka.
Jag är välfungerande men med många tankar om livet.

Vänligen

Emma

Anonym april 17, 2016 kl. 14:02

Hej.
Skrämmande vad jag känner igen mig i detta. Problemet är även att jag behöver folk som puffa mig till att må bättre. Visa vägen.
Hoppas att jag kan få hjälp snart.
Medecin behöver jag alla ggr.
Negativ är jag för det mesta.
Stressat i jobbet och livet blir inte bättre för att min herpes bryter ut ofta.

Anonym april 23, 2016 kl. 20:12

Prata med skolsystem kan eller någon annan vuxen som du har förtroende för. Du kan också ringa BRIS och få råd om hur du kan få hjälp.

Stina juli 19, 2016 kl. 18:35

Hej!
Jag har haft deprissoner från och till i mer än mitt halva liv, i alla fall så långt jag kan minnas. som liten hade jag mardrömmar och nu som vuxen, minder värdes komplex.
Jag är synhandikappad och skolan var lärarna handikappfientliga och vägrade att lyssna hur jag ville ha det för att underlätta mitt handikapp. Om man inte har en trygg miljö, i skolan så går det åt helvete, vilket det har gjort för mig. Om jag märker att någon har utbildning, så ryggar jag till baka, åtminstone så har jag gjort det eller så frågar jag spydigt: mobbar ni fortfarande svagare i skolan

Anonym juli 25, 2016 kl. 8:05

Jag har haft generell ångest(GAD) och panikångest i 10 år snart, jag har med hjälp lärt mig tygla panikattackerna.

Men för att ta sig ur det här andra går för mig inte med en psykolog eller terapi som det verkar.

Samtidigt har ju alla vänner försvunnit så de här vägarna till självhjälp går inte att använda sig av, att lyckas träffa vänner igen när man är över 40 är mer eller mindre omöjligt om man samtidigt är deppresiv och motarbetar sig själv.

Så har ni några vänner kvar testa dem för de i princip ska tvinga med er på olika saker utanför det gamla vanliga, om de inte vill det är de inga vänner ändå.

Man kan ofta tyckas att man kan lösa andras problem lätt, en sen kan man inte ens lösa skitsaker när det gäller en själv.

43-åring augusti 19, 2016 kl. 10:23

Jag kan tyvärr bara hålla med om att vänner är nåt som man saknar.
Visst finns dom, men alla har sina liv och som ensamstående så är det väldigt svårt att komma med när folk pratar familjeliv och middagar.
Jag har förstått att jag haft stressymtom först för drygt ett år sen då jag gick in i väggen och fick panikångest med självmordstankar och gråtattacker.
Jag har idag en läkare som jag har förtroende för som verkligen tog sig tid för mig då jag fick 1,5 tim av hennes tid för att förklara hur jag mår.
Jag har därefter sagt Ja till alla förslag som jag får på olika terapier så har just nu Basal Kroppskännedom och samtal med psykolog och ska även påbörja utredning för stresshanteringskurs.
Nu har jag fördelen att ha företagshälsovård som faktiskt fungerar hela ok.
Det största klumpen i kroppen just nu är jobbet där man kräver att jag ska verkligen kunna jobba när jag är på plats 25-50% och jag känner att det är press på mig då samtidigt som mitt jobb innebär att jag är nåbar hela dagarna, och jag vet inte hur jag ska kunna tackla detta…

Mitt mål nu blir att avsäga mig privata uppdrag och även bli bättre på att säga nej vilket är väldigt svårt för precis som det står i ovan text så har man väldigt höga prestationskrav på sig själv.
Skulle kunna skriva en bok här känns det som, men avslutar med att försök vara med vänner, gör nåt som DU tycker är kul, finns friden i tex naturen för att slippa storstadens stress så kommer ni må bättre.
Det är mina första mål iaf att försöka fokusera på mig själv även om jag har ett tonårsbarn som försöker leva med sin halvtrasiga förälder.

Tips anonym september 11, 2016 kl. 21:32

Rekommenderar en superbra bok som heter "Boken som gör dig lyckligare". 99kr på Akademibokhandeln. Jag har läste den 2gg och känner att jag kommit en liten bit på väg mot bra självhjälp. Jag har en lång väg kvar men är väldigt glad över att ha hittat den här boken och börjat förändra saker som får mig att må mindre dåligt.
Kämpa! ??

karin september 17, 2016 kl. 17:38

Allt som står ovan lägger på ett sätt skulden för att man blir deprimerad på en själv. Man har inte bett om att bli sjuk. Men andra verkar tro att man bara skall "ta sig i kragen" så blir allt bra. Det man behöver är lite stöd och hjälp av andra, åtminstone från sin familj. Man känner sig utelämnad när man inte ens får support från dom. Det verkar som om alla tycker det är besvärligt och undviker en när man som bäst behöver dom. så är det för mig!

anonym december 23, 2016 kl. 21:26

Bra text även om råd som "gå på bio med någon", "ring någon", "bjud över vänner" etc ju kräver att det finns någon där. Steget före kommer aldrig med, var kommer denne "någon" ifrån?

Therese december 28, 2016 kl. 16:17

Lättare sagt än gjort när man är på absoluta botten.

Therese december 28, 2016 kl. 16:32

Låter som mig, enda skillnaden är att jag är 23 år gammal. Det känns som mitt liv aldrig kommer bli "normalt", som om det här är min framtid för alltid, och att min enda utväg är att ta mitt liv. Varje dag jag vaknar känns det som jag dör lite grann. Och snart finns inget av mig kvar, bara en tomt skal.

Stina juli 10, 2017 kl. 0:32

Jag känner igen mig mycket i texten, hur värdelös man känner sig. Och att man är en belastning för de i sin närhet. Jag har ätit tre olika antidepressiva/ångestdämpande sedan i januari och hittade rätt nu för ca 2 månader sen. Jag insjuknade någon gång i december då jag fick mitt hjärta krossat. Jag äter Venlafaxin mot min depression och ångest, jag väntar fortfarande på terapi hos vårdcentralen. De förändringar jag har gjort själv är att jag har börjat springa, äta regelbundet och slutat dricka alkohol. Jag har även tvingat mig till skolan och till jobbet även fast jag bara vill ligga hemma och lyssna på musik. Jag tror också att min mammas hund har hjälpt mig att må bättre. Jag ställer ofta upp som hundvakt och rastar han så ofta jag kan, men nu är dom i stugan så det blir inte lika ofta nu i sommar. Jag känner mig avtrubbad och seg numera, känner mig mindre rädd och obrydd. Men hundra gånger bättre än hur jag mådde tidigare. Det jag sliter med fortfarande är sömnen, min bristande aptit, mitt ältande av den olyckliga kärleken och min dåliga självkänslan. Jag tycker det är jobbigt att jag blivit så smal, väger ca 51 kg och är 173 cm lång. Alla jeans är för stora och rumpan och brösten är borta. Har inte haft dåligt självförtroende förr eller tyckt illa om mig själv men då jag mår sämre vissa dagar så tycker jag att jag är äcklig, ful, värdelös och inte värd att finnas till. Jag hoppas jag får plats hos en psykolog snart så jag får hjälp.

Tim september 14, 2017 kl. 21:34

Otroligt värdefullt! Dessa råd och hemsidorna som länkas har hjälpt mig massor!

N september 22, 2017 kl. 14:48

Vilken otroligt bra artikel. Jag är 23 år och har nog mer eller mindre haft depression i olika perioder under mitt liv.. men nu känner jag bara att det får va nog. Jag ska göra allt jag kan för att hjälpa mig själv. Oavsett vad man mår dåligt över så ska man alltid söka hjälp. Det är okej att förlita sig på andra för att må bättre men man kan också göra små saker för att må bättre själv. Genom den här artikeln och allas svar insåg jag just nu att jag är sjuk. Det är inte normalt att tänka så som jag gör och det är inte normalt att må såhär dåligt men det är inget fel med det. Det är absolut inget jag har valt själv och det är inget jag kan välja bort. Precis som med ett brutet ben tex. men jag kan välja att hjälpa mig själv och det ska jag göra. Och jag hoppas att alla som mår dåligt tillåter sig själva att inse att när man är deprimerad så har man en deppig syn på allt, man ser inte "sanningen" som jag trodde.. jag har iallafall varit extremt kritisk mot mig själv och det har fått mig att må sämre. Men mår man dåligt så finns det hjälp att få. Jag ska inte säga att jag är frisk men jag känner ändå att det finns hopp. Jag tror att det första steget till att må bättre är att faktiskt inse att man är sjuk, att man har ett svart moln som har parkerat ovanför huvudet. Kontakta vårdcentralen och våga berätta för nån närstående. det blir alltid bättre tillslut!

Jörgen Syrén november 30, 2017 kl. 11:53

Tack för texten!

Sinja september 22, 2018 kl. 15:18

Sämsta sidan jag sett. Bjuda över vänner ochcta upp gamla hobbier nör man knappt orkar tvätta håret bara? Författaren har uppenbarligen ingen aning om vad detta rör sig om.

Mia september 22, 2018 kl. 15:23

Jaså? Har levt i skiten i 41 år. Inte fan blev det bättre för mig men så länge du kan hålla näsan ovanför vattenytan så do it. Du har åtminstone bra perioder.

Harald oktober 5, 2018 kl. 10:49

Vad gör man om man inte har lust med att göra något av de föreslagna aktiviteter? Det är just det som är mitt problem, har varken lust eller ork att göra något. Handlar inte om att vara lat för min del, utan jag var väldigt produktiv och aktiv förut, men nu vill jag inte göra något.

Staffan Dunér november 11, 2018 kl. 14:24

Beslut som individuellt är svåra. Upplevde/upplever jag i två faser. En insikt som blev uppenbar en fas i taget.

Först så jobbade jag mentalt med att ta beslutet. Ett beslut som i Mitt fall handlade om att avsluta en lång relation. En relation som gjorde Mig både trygg och otrygg. Jag valde tillslut "inse" att jag behövde "gå vidare". Inte bara för Min egen hälsa, utan även för andra personers "hälsa" som var del i den "långa relationen".

I den andra fasen så började jag inse hur mycke den "långa relationen" egentligen betydde för Mig. I kombination med hur mycket runt den "långa relationen" som upptagit Mitt vakna dygn. Sakta men säkert började mörka tankar krypa fram. Jag insåg att jag valt att lägga Mig själv åt sidan i allt för stor grad. Den "långa relationen" krävde allt Mitt fokus och allt Mitt sociala engagemang… tyckte jag. Något jag helt ignorerade/inte förstått, i Min första fas.

Jag insåg inte hur viktigt det är att tänka på sig själv! Att fokus på sig själv, krävs för att parallellt leva i en relation med någon annan person.

Insikten nu är att "hitta tillbaka" till Mitt sociala resonemang innan den "långa relationen". Jag strävar efter vissheten att jag faktiskt hade ett annat liv… innan. Ett liv där jag upplevde glädje och initiativförmåga.
Jag vet att Mina mörka tankar nu, kommer att behövas för att jag ska "hitta tillbaka".
I mina mörka stunder frodas sorgen & saknaden. Bra! Låt den göra det. Jag välkomnar möjligheten att vara ledsen. Jag välkomnar möjligheten att leva isolerat. Bara för att jag vet. Att accepterar jag Mig själv och Mina behov. Kommer jag att gå vidare…

Som författaren skriver. Långsamt kommer man att kunna gå vidare. Långsamt bygger man upp sin glädje och tro på sig själv. Jag ser insikten efter Min fas ett, som ett kapitel i Mitt liv. En erfarenhet som i sitt avskalade tillstånd… jag aldrig vill vara utan.

Anonym december 5, 2018 kl. 22:44

Mycket bra artikel.
Har själv varit i två akuta depressioner.
Det är svårt. Det är mörkt. Men försöker man, utifrån situation, att göra lite mer av de "goda råden" och lite mindre av "energitjuvarna" och "skönt för stunden/ flyktaktiviteter" så kommer man på sikt må bättre och bättre.
Jag vet att det kan kännas jobbigt och oövervinnligt. Det är jobbigt men inte oövervinnligt. Alternativen är dock mycket värre. Det går att bryta negativa spiraler.
Kramar

F december 27, 2018 kl. 23:39

Åh vilken härlig tråd att skriva av sig i. Jag känner igen mig i så mångas berättelser. Mitt problem är att jag sätter för höga krav och glömmer bort att fråga mig själv ”men vad kan jag göra just nu för att vara så snäll mot mig som möjligt” även om det bara handlar om att ställa sig upp från soffan, gå till köket och hälla upp ett glas av den magiska dryck vi kallar vatten. Jag funderar mycket på det hör med att vara snäll mot sig själv. Jag växte upp med en aggressiv styvfar och en mamma som var upptagen med att antingen vara ledsen för att han hade varit elak eller ge honom sin kärlek, någon kärlek eller utrymme till mig fanns det inte riktigt plats för, och jag har förlåtit henne för det. Att trösta sin mamma och ge henne den kärlek man har samtidigt som man känner sig tvungen att hålla in på sina egna känslor för husefridens skull tog hårt på mig. Jag är känslig i min natur som jag tror att de flesta med återkommande depressioner kan ha. Men det här med att vara självisk, det är något jag oroar mig för massor. Min mamma säger ofta att jag är självisk och det gör mig så ledsen. För det vill jag inte vara. Så o ena sidan vill jag åstadkomma och göra så mycket bra för andra och för världen och mina idéer tycks inte ha ett slut, och åh andra sidan är jag matt och funderar på om jag verkligen vill leva om jag inte lyckas ta mig ut ur det här jäkla mörkret snart. Sen tänker jag att jag behöver ta hand om mig själv och min hälsa, med mina tankar, känslor och handlande. Men problemet kommer redan när jag börjar tänka det, för då är jag rädd att jag väljer den egoistiska vägen. Att det ska vara så svårt att ge sig själv omvårdnad och kärlek och att det kan vara så lätt för mörkret att lura en att tro att man inte förtjänar att må bra. Det känns som en rävsax och jag undrar så varför världen är skapt så.

Hur jag har hanterat svårigheter i mitt liv är att kämpa. Jag har blivit våldtagen och bitit ihop och rest mig som om inget hade hänt. Inte berättat för kompisar eller familjemedlemmar. Allt för att jag trott att det är att kämpa och att vara stark. Att klara själv och inte be om hjälp eftersom man inte vill sprida det som är negativt. Men är ens känslor som är äkta negativa? Nu under min senaste depression har jag omvärderat på hur jag ser på att vara stark. Och det är helt enkelt att inte vara hård och stark. Det är att vara mjuk, att öva på att vara mjuk. Att acceptera sina känslor och dela dem med andra. Det skapar så mycket mer förståelse, närhet och mening med livet.
Så jag skulle vilja uppmana fler till att vara mjuka!

Kämpa mjukt och gå och häll upp ett glas vatten till dig själv ??

Bo Persson februari 11, 2019 kl. 8:36

Hej! Kan man säga så här? Depression drabbar en eftersom man är mänsklig, sårbar. Det är osannolikt att inte drabbas eftersom det händer mycket under en människas liv som är tungt och svårt. Olyckor, elakheter osv.
Man får både olycka/elakhet och depression! Räcker det inte med att bli drabbad? Det borde gå att säga till hjärnan, "att du blivit deprimerad är fullt naturligt". Alltså, jag ställer depressionen mot väggen. "Hej depression, du sitter i mitt huvud och inte i världen omkring mig. Du smittar min hjärna, du hindrar mig att förbättra mitt liv. Jag isolerar dig depression, du är inte en del av mitt liv. Jag accepterar inte att du hindrar mig. Jag accepterar att livet slår hårt mot mig som människa, olyckor händer och människor kan vara elaka.
Jag vill inte ha dig också depression!
Det räcker med det som drabbar mig, jag ser dig depression och du vill ingenting, du bara finns och därför har du inget uppsåt. Du skapar ett uppsåt när du grumlar mig eftersom mina tankar inte förstår bättre, de går fel banor! Det är du som är problemet depression, det är inget fel på min hjärna. Jag är inte depression, jag är jag och eftersom jag lever så kan jag drabbas av olyckor och elakheter, det är livet!
Jag skriver inget mer, det blir bara upprepningar.
Mvh Bosse

Marie augusti 3, 2019 kl. 16:16

Känner inte igen mig själv.
Saknar en mening med att gå ur sängen på morgonen, de allra flesta dagarna i veckan.
Skild sen 4 1/2 år, ingen hund längre, barnen utflugna och inget jobb. Värk i kroppen, allergier, sköldkörtelproblem.
Gulliga omtänksamma barn, som lever sina egna liv- men ingen BEHÖVER mig längre. Skulle aldrig någonsin ta mitt liv- för jag skulle aldrig kunna göra det mot mina älskade barn.
Ser ingen mening med mitt liv längre.

Lena augusti 7, 2019 kl. 16:08

Känner igen mej marie! Kommer upp ur sängen men knappt mer. Blir sittande eller halvliggande i soffan varje dag. Kommer ut en liten stund med hundarna annars sitter eller ligger jag i soffan apatisk och tungt deprimerad. Svårt med alla råd. Har en fantastisk familj men det hjälper inte just nu. Har varit i detta tillstånd i 6 månader och ser ingen ljusning.

Sven september 30, 2019 kl. 7:24

Hej jag tror att depression egentligen är tårar.Jag undrar varför vi män inte kan gråta ut framför våran kvinna.Vi håller det innom oss.Jag tror att kulturen säger att kvinnan är understäld mannen.Detta är märkligt.Jag tror kvinnan är mera arg än mannen hon är ju understäld mannen.Någonting kommer över mig.Hela samhället bygger på att inte gråta.Vi har ju alla tårar innom oss.Om vi inte vågar vara sårbara kan vi inte känna glädje.En kvinna längtar efter en sårbar man.Ett förhållande är att kunna säga nej.Och att bägge parter man kvinna är sårbara gråtbara och därigenom gladbara genom sorgen.Sven

svart blandare oktober 23, 2020 kl. 2:18

Din information är väldigt intressant. Tack för att du delar

Anonym mars 15, 2021 kl. 7:40

Så fint skrivet, tack!

Leave a Comment

OBS! På förekommen anledning vill jag påpeka att det här inte är en kanal för att söka psykiatrisk rådgivning, särskilt inte i akuta kriser. Om du har akuta problem, särskilt om du har självmordstankar, föreslår jag att du kontaktar närmaste akutpsykiatri. Nationella hjälplinjen, 020 - 22 00 60 är också en bra resurs. Med det förbehållet välkomnar jag varmt kommentarer. Meddelanden kan modereras för att upprätthålla läsbarhet och god ton.

Previous post:

Next post: