Tala med din tonåring om dataspelande

av Johan Ydrén, kategori Artiklar
Post image for Tala med din tonåring om dataspelande

Inspirerad av en workshop jag var på nyligen har jag skrivit ihop en text om hur man som tonårsförälder kan tala med sina barn om dataspel. Workshopen hölls av Mattias Ekenberg från Syna Korten som arbetar mot spelmissbruk i Göteborg. Texten får representera min bild av workshopen så är det något som är märkligt är det säkert mitt fel, fråga gärna i så fall.

Försök skapa en situation där ungdomen inte känner sig kritiserad för sitt TV-spelande. Det gör det bara svårare att nå dem och är dessutom orättvist. Om du vill att din tonåring ska börja ta ansvar och bli vuxen kan du inte samtidigt kritisera dem för deras val. Däremot bör du självklart föra en dialog och hjälpa dem fatta rätt beslut.

Om ni har en kraftig eller långvarig konflikt kring dataspelande kommer det vara svårt att nå fram. I första hand bör du då fokusera på att arbeta på tillit och förtroende i er relation så att den inte helt präglas av motsättningar.

Tänk dig in i ditt barns situation. Om någon vill tvinga dig att förändras skulle du förmodligen protestera och göra motstånd. Om någon du litade på bryr sig om dig, i första hand, vill prata med dig skulle du ha lättare att lyssna, särskilt om du visste att du var fri att utan press fatta ditt eget beslut. Så fungerar de flesta, chansen är stor att din ungdom gör det också.

Att spela dataspel är inte skadligt i sig men om det går ut över annat eller om man mår dåligt av det så är det ett missbruk Missbruk är ett problem i sig men är i allmänhet även ett symptom på underliggande problem. Som förälder är det därför bättre att fokusera på varför din ungdom vill spela dataspel, vilka behov det fyller, än att de gör det.

Din åsikt om att din tonåring spelar för mycket är ett utmärkt tillfälle att fördjupa er kontakt och närma er varandra. Du vill att ditt barn ska må bra och klara sig i livet. Innerst inne vill din ungdom det också. Redan där har ni en gemensam nämnare. Förmodligen har ni olika åsikter om vad som krävs för att han eller hon ska må bra och vad som är hinder för det men det har du chansen att lära dig mer om.

Mattias ”måbra”-lista

Ställ frågor och försök ta reda på hur din tonåring ser på var och en av punkterna. Vad önskar och behöver de enligt sig själva? Vilka svårigheter upplever de? Har de motstridiga känslor?

Sömn (sömnbehov, rutiner, tider)

Energi (Mat, tillagning och inköp, rutiner och gemenskap)

Skola (resultat, närvaro, framtiden)

Läxor (resultat och rutiner)

Social gemenskap (familj, vänner, klasskamrater, föreningskompisar, kärlek & relationer)

Fysisk aktivitet (motion, hälsa)

Fri tid (att inte göra något alls)

Vadsomhelst (fritid som TV, film, dataspel o.s.v.)

Utifrån Mattias Ekenberg, Syna Korten

Föreläsaren Mattias Ekenberg presenterade en lista med ämnen att samtala kring, Mattias ”måbra”-lista. Den innehåller sådant om vi behöver för att må bra. Utgår ni från listan och talar om hur din tonåring ser på sitt liv kommer ni förmodligen båda lära er en hel del om varandra. Dataspelandet kommer komma i en annan dager som en del av hela livspusslet. Då är det mycket enklare att reda ut om de behöver förändra situationen och hur ni i så fall kan hjälpas åt att göra det.

För att återknyta till det jag skrev om konflikter. Om du trots försök att föra en dialog kring TV-spelande inte kommer någonstans tycker jag att du ska söka hjälp. Finns det för mycket misstro kring en särskild fråga, vilket är vanligt, kan det vara omöjligt att vända det utan yttre stöd. Det är inte ett misslyckande, att veta när man behöver hjälp är en styrka.

Det är tråkigt men helt normalt att hamna i situationer som man inte reder ut utan yttre hjälp. Förr kan man tänka sig att den hjälpen kunde komma från en klok släkting eller så men idag är det inte så många som har det sociala nätverket. Om du behöver stöd:

  • Föredragshållaren jag inspirerats av arbetar för en organisation som heter Syna Korten. På deras hemsida finns det gott om information om vilken hjälp de kan erbjuda.
  • Spelberoendes riksförbund har också gott om material och information om var man kan vända sig.
  • Jag arbetar själv inte med ungdomar men jag kan coacha dig om du vill arbeta med hur du kommunicerar med din tonåring. Jag tar mig också an vuxna i psykoterapi.
Johan Ydrén

Författaren arbetar med psykoterapi och konflikthantering. Han tar emot klienter för psykoterapi i Göteborg och håller kurser och föreläsningar om konflikthantering över hela landet. På Hantera Konflikter ... kan du lära dig mer om konflikthantering, samt givetvis finna information om professionella tjänster. Kontaktuppgifter




{ 2 comments… read them below or add one }

Psyk april 18, 2008 kl. 12:39

Jag tror väl att det framför allt är frågan om sömn och mat, grundläggande behov i största allmänhet, som är viktig när det gäller dataspelande. Sedan beror det också på typ av spel i mina ögon. Jag har själv aldrig varit intresserad av dataspel, men tycker att man bör vara försiktig med all form av sysselsättning som stör en grundläggande rutin eller ett grundläggande behov alltför mycket. Och lite för mycket spelande i tonåren, lite för mycket av det goda, ser jag som normalt i tonåren i en övergångsfas. Men man ska aldrig underskatta vikten av engagerade föräldrar!

Johan Ydrén april 18, 2008 kl. 15:51

Jag har aldrig tänkt på det i termer av att det stör ens grundläggande behov. Jag måste fundera på det. Spontant undrar jag om det inte måste finnas en bakomliggande ångest för att man ska låta något störa ens grundläggande behov.

Spelar man så mycket att man mår dåligt eller går miste om tillfällen att göra saker man skulle må bättre av är man nog inte fri att göra det man skulle må bättre.

Previous post:

Next post: