Gräla med din partner och förläng livet

av Johan Ydrén, kategori Reflektioner

Att det minskar risken att dö om du bråkar med din partner är inte bara passande för en kvällstidningsrubrik utan också ett bevisat faktum. Forskare på University of Michigan har visat i en studie att par där båda parterna undertrycker ilska när de upplever sig orättvist påhoppade av sin partner har väsentlig förhöjd risk att dö yngre än andra i förhållanden. Nu är det allts dags att gå hem och visa mer aggressioner.

Forskare har studerat 192 par i 17 år. Paren delades in i grupper. En grupp där båda parterna visade ilska när de upplevde sig orättvist påhoppade, två grupper där ena parten visade ilska men inte andra och slutligen en sista grupp där ingen i förhållandet visade ilska när de upplevde sig orättvist påhoppade av den andra. I de förhållanden där ingen uttryckte ilska var för tidig död dubbelt så vanligt som i de andra tre grupperna. En intressant detalj i studien är att de uteslöt par där någon i paret inte uttryckte ilska för de upplevde sig förtjäna bli att påhoppade. Ett typiskt fall är en misshandlad kvinna som ofta inte inser det orättvisa i påhoppen, tala om något som låter ohälsosamt.

Innan jag får någon läsare att ge utlopp för sin ilska i onödan kanske jag bör varna läsare, särskilt män, med två andra studier. Två andra färska rapporter, ”Anger and Stress Contribute To Coronary Heart Disease” och “Hostile Men Could Have Greater Risk For Heart Disease” visar att risken för hjärtproblem ökar hos män med mycket aggressioner.

Det verkar finnas en hel del olika former av ilska. Det känner man nog igen lite till mans, krypande bitterhet, uppflammande kortvarig ilska o.s.v. men det är något särskilt med att inte försvara sig när man upplever sig bli påhoppad. Det får en att undertrycka ilska och bygga upp den inom sig. Känner ni igen känslan vet ni att den inte är behaglig. Utöver det personliga obehaget av att svälja förtreten och inte stå upp för sig själv kryper den dessutom ut och förgiftar annat. Vissa vänder ilskan mot sig själva. Istället för att ta ut smärtan på den som orsakar den tar de ut den genom att trycka ner sig själva. Andra låter den krypa ut i relationen som kyla gentemot partnern, ökat avstånd och negativa tankar.

Vad vet jag, kanske är det dags att bita ifrån lite hemma idag, det kan förlänga ditt liv. Som en bonus från en konflikthanterare på internet så kan det även förlänga lyckan i din relation.

Johan Ydrén

Författaren arbetar med psykoterapi och konflikthantering. Han tar emot klienter för psykoterapi i Göteborg och håller kurser och föreläsningar om konflikthantering över hela landet. På Hantera Konflikter ... kan du lära dig mer om konflikthantering, samt givetvis finna information om professionella tjänster. Kontaktuppgifter
Previous post:

Next post: