Förhållanden blir värre med åren

av Johan Ydrén, kategori Relationer

Våra förhållanden är inte bara de mest negativa av våra nära relationer de blir dessutom bara värre med åren. Det är de nedslående resultaten av en studie från University of Michigan. Behöver det vara så?
Sju dagar innan alla hjärtans dag publicerade ScienceDaily forskningsresultat som tycks sätta krockben för alla som drömmer om att leva lyckliga i alla sina dagar. Institutet för Social Forskning på University of Michigan har studerat över 800 personer i åldrarna 20 och uppåt. Med 17 års mellanrum har svarat på frågorna ”min … går mig på nerverna” och ”min … ställer för många krav på mig” beträffande de tillfrågades bästa vän, barn och partner. I alla åldrar var den de tillfrågade var tillsammans med den som bedömdes mest negativt. Lite hoppfullt är kanske att våra relationer generellt set blir positivare med åren, mellan 20 och 40 är de värst. I kategorin 60+ värderas relationerna högst. Den slutgiltiga relationsdödaren är dock att våra förhållanden och äktenskap till skillnad mot de andra relationerna tenderar att bli sämre över tiden.

Resultaten är kanske inte så förvånande. Barn borde ställa färre krav och bli mer distanserade från föräldrarna när de växer upp. Bästa vänner som ställer för många krav och går en på nerverna tenderar att försvinna ut i periferin. Vår partner, däremot, hänger vi kvar vid även om de går oss på nerverna och ställer för många krav, ”i nöd och lust” som det heter. Det är kanske till och med en av de sakerna som gör en kärleksrelation så värdefull, att vi kan bygga tillit och stabilitet, ett band som inte går av så lätt.

Likväl tycker jag resultatet är sorgligt. Ett nära förhållande behöver inte vara en plats för negativitet att växa. Det finns mängder av inre processer inom oss som får oss att driva i den riktningen men de är inte en naturlag som liksom tyngdkraften i slutändan alltid vinner. Konflikter och krav kan bli en källa till frustration, ingrodd besvikelse och allt mer negativa tankar om den vi lever med. Vårt förhållande kan bli en soptipp för alla negativa känslor vi samlar på oss men det behöver inte vara så. Konflikter kan också hjälpa oss att se skavanker, slipa bort dem och växa tillsammans.

Det går att lära sig hantera konflikter bättre och det går att få hjälp att reda ut dem. Utan att ha plockat upp bra under uppväxten är det svårt att klara det själv ibland men det finns hjälp. Det är inte nödvändigtvis enkelt, det kräver ansträngning. Men det innebär att man kan svara nej på frågorna, ”Går din partner dig på nerverna?” och ”Ställer din partner för många krav?”.

Johan Ydrén

Författaren arbetar med psykoterapi och konflikthantering. Han tar emot klienter för psykoterapi i Göteborg och håller kurser och föreläsningar om konflikthantering över hela landet. På Hantera Konflikter ... kan du lära dig mer om konflikthantering, samt givetvis finna information om professionella tjänster. Kontaktuppgifter
{ 1 comment… read it below or add one }

Laura Antonio november 20, 2019 kl. 11:54

För bara några veckor sedan gick jag igenom samma förhållande kris, massor av missförstånd med min make, vi har varit gift i över 6 år det var verkligen sött, romantiskt och känner mig hemskt ibland sent förra året att det var så hjärtskärande. Min man började fuska på mig och letade efter sätt att skiljas med mig, han bromsade älskande mig innan 3 månader efter att han kom tillbaka igen första kvartalet i år, just förra månaden lämnade han mig helt med våra två barn utan att säga ett ord. Jag var så förvirrad och undrade vad som kunde ha gått fel. Tidigare deltog vi båda par i äktenskaplig rådgivning / seminarier och slutligen bestämde jag mig för en terapeut men till ingen nytta, jag älskar den här mannen och jag vill ha honom tillbaka så desperat om inte på grund av mig själv men för barnens skull kommer de att sakna honom och jag vet inte hur jag kunde förklara saker för att förstå dem. Jag läste en inläggskommentar på nätet hur en Los Angeles-baserad journalist hittar verklig kärlek efter 9 års förhållande hjärtslag och hon gifte sig omedelbart några veckor efter att Dr.Oduduwa lunchade en förtrollning för henne att hitta sann kärlek och gifta sig. Jag hade turen att har tillgång till den personliga e-postadressen till den andliga helaren och en kärlek-spell-caster. Jag älskar min man så mycket. Jag kunde inte ha gjort någonting för att skada honom eller få honom att måla sig illa längre … jag ville bara att han skulle älska mig för alltid. så jag skickar ett meddelande till Oduduwa e-postadress jag kopierade på blogginläggets kommentar. Jag förklarar min relationssituation till oduduwa och han lovade att hjälpa mig att föra min man hem. Jag försökte för det finns inget annat jag kunde ha gjort för att få honom tillbaka hem omedelbart på kort tid. så överraskande fick jag ett telefonsamtal från min man efter tre månader att han lämnade hemmet utan ett ord eller ett meddelande, jag var så glad och jag plockade snabbt upp hans telefonsamtal och han försäkrade mig att han kommer att komma nästa dag, lo och se han kom hem hem igår och ber om ursäkt, men framför allt är jag glad idag är han hemma till mig och våra vackra barn, detta är min största glädje i året. Jag bryr mig inte riktigt om vad som betyder att det blir gjort men jag tror att jag inte ens spenderade mycket pengar som folk kanske tror. Jag följer bara Oduduwas instruktioner och jag gjorde vilken uppoffring eller stavningsprocess som krävs för att jag gjort det. nu när jag pratar med dig nu bor jag och min man båda lyckligt tillsammans för alltid.Jag älskar honom så mycket. Min poäng är att han var min första kärlek (åtminstone det är som det känns som min hjärta begär) och jag gjorde allt mänskligt för att få honom hem igen med hjälp och hjälp från Oduduwa, den inhemska andliga helaren.
Jag är tacksam och tacksam till den stora mannen. Först hade jag rädsla för tvivel, men jag försöker och det fungerar till mitt bästa. Jag är säker på att det här fungerar också, 100% säker.
Endast WhatsApp-meddelande: +79268011965
(dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)

Leave a Comment

OBS! På förekommen anledning vill jag påpeka att det här inte är en kanal för att söka psykiatrisk rådgivning, särskilt inte i akuta kriser. Om du har akuta problem, särskilt om du har självmordstankar, föreslår jag att du kontaktar närmaste akutpsykiatri. Nationella hjälplinjen, 020 - 22 00 60 är också en bra resurs. Med det förbehållet välkomnar jag varmt kommentarer. Meddelanden kan modereras för att upprätthålla läsbarhet och god ton.

Previous post:

Next post: