Lova bara vad du kan hålla

av Johan Ydrén, kategori Läsarfrågor

Jag tycks fastna på att blogga om Aftonbladets läsarfrågor idag. Den senaste är Alfred som skriver om att bryta löften till sonen:

”Jag har lovat min son en hund om han höjde sina katastrofala betyg i tre steg, något jag i ärlighetens namn inte trodde att han skulle klara. Nu har han lyckats med detta, men jag ångrar mig om hunden. Kan jag ta tillbaka detta?”

Vad säger man förutom att du har satt dig i en svår sits som förälder Alfred. Normalt sett skulle jag sagt att man absolut inte ska ta tillbaka ett löfte som det här. Har sonen gjort en sådan ansträngning och åstadkommit ett positivt resultat kan man inte bara rycka undan målet han hade framför sig, inte utan att både riskera relationen och uppfostran. I just det här fallet slits jag personligen mellan att jag är en stor djurvän och att jag tycker barn behöver stabila vuxna som står för vad de säger.

En hund är ett stort ansvar under många år. Vad sa ni om det innan? Är din son mogen att ta ansvaret för hunden och om inte, är du? Det är något ni kan tala om innan förutsatt att du kan vara så öppen att du inte bara försöker övertala honom för att lösa dina egna problem. Ni kanske kan låna en hund av någon och pröva hur det fungerar?

Frågan är också i hur stor utsträckning sonen har motiverats av hunden och vilken grundtillit du har byggt upp innan. Har han gjort en ansträngning som är så stor att du inte trodde att han skulle klara den med löftet om en hund framför ögonen får du nog bita i det sura äpplet. Du kanske kan trösta dig med att du åstadkommit något gott och att du inte krossat dins sons förtroende för dig genom att svika honom. Har han en väldigt god grundtillit till dig kanske ni kan prata om det och se om ni kan komma på en annan lösning. En hund är trots allt rätt dyr i drift, kanske kan du köpa ut honom om det egentligen inte är hunden som lockar.

Johan Ydrén

Författaren arbetar med psykoterapi och konflikthantering. Han tar emot klienter för psykoterapi i Göteborg och håller kurser och föreläsningar om konflikthantering över hela landet. På Hantera Konflikter ... kan du lära dig mer om konflikthantering, samt givetvis finna information om professionella tjänster. Kontaktuppgifter
Previous post:

Next post: