Mänskliga Länkar 3

av Johan Ydrén, kategori Länktips

Det är sommar och semester, åtminstone för mig. Jag har fått några kommentarer om att det varit dåligt med nytt material på bloggen så jag tänkte visa att jag fortfarande finns. Under hösten tänkte jag återkomma med större aktivitet igen.

För mig liksom många andra innebär sommaren besök på Apoteket för att köpa något mot pollenallergi. Jag är lyckligt lottad och har inte så stora besvär men vill gärna ha några piller hemma för säkerhets skull. När jag satt och väntade kastade jag ett öga på Apotekstidningen, utan någon större förhoppning. Mina fördomar grusades av en härlig artikel om Karl Otto ”Reino” Andersson. För oss som inte kände till det är han en världsberömd cirkusartist, mest känd för att ha cyklat en enhjuling över slak lina, stående på händer. Det som fångade mig var inte de svårgreppbara balansakterna utan att den numera 86-åriga mannen varje dag står på händer. Inte är det vanligt handstående heller, han står på en hand med kroppen parallellt med marken, balanserandes på en mur. Bilden på Reino stående på en hand finns i artikeln, Reino – en riktig balanskonstnär. Jag drar mig till minnes min mormors bror som lärde sig vindsurfa när han var 70 och tänker att jag ska försöka minnas det nästa gång jag tänker på hur åren går.

För många innebär sommar konflikter. Som alltid med konflikter är det både av godo och av ondo. Vi har förväntningar på sommaren, vi umgås mer med de som är oss nära. Att konflikter skapas när vi försöker skapa något gemensamt är naturligt och om vi hanterar det väl, positivt. Något som jag själv haft i huvudet under sommaren är just hur man hanterar konflikter. I synnerhet hur vi kan mötas och få våra personliga behov tillgodosedda genom att hantera konflikter väl. Jag använder ordet behov för att jag vridit och vänt på hur våra egentliga behov förhåller sig till det vi tror oss behöva. En författare som skriver om det är Marshall Rosenberg. Han menar, liksom många andra, att i konflikter med andra presenterar vi snarare våra strategier för att tillfredsställa våra behov än de egentliga behoven. Om vi kunde presentera vad vi egentligen behöver hade det varit enklare att få det tillgodosett.

Marshall Rosenberg går så långt att han hävdar att han kan lösa alla konflikter mellan människor om han bara lyckas få dem att presentera sina behov för varandra. Företaget Friare Liv ger ut svenska översättningar av Marshall Rosenbergs böcker om kommunikation. Där kan man finna ett häfte som en gratis pdf under namnet ”Vi kan reda ut det”. Jag vill inte länka direkt till häftet eftersom Friare Liv förtjänar besök men jag rekommenderar häftet för en genomläsning för alla som tycker att de själva och människor omkring dem förtjänar att få sina behov tillgodosedda. Ni hittar häftet på deras artikelsida.

Johan Ydrén

Författaren arbetar med psykoterapi och konflikthantering. Han tar emot klienter för psykoterapi i Göteborg och håller kurser och föreläsningar om konflikthantering över hela landet. På Hantera Konflikter ... kan du lära dig mer om konflikthantering, samt givetvis finna information om professionella tjänster. Kontaktuppgifter
Previous post:

Next post: