Tysta män och Cosmopolitan

av Johan Ydrén, kategori Kommunikation
Post image for Tysta män och Cosmopolitan

Tidningen Cosmopolitan ringde och bad mig berätta om tysta män. Normalt tycker jag om att bli intervjuad men jag var tvungen att säga nej. Ämnet släppte jag däremot inte.

Journalistens skickligt målade bild av tysta män som håller saker inom sig och kvinnorna som frustrerat vill nå dem, bet sig fast. Cosmopolitan hittade säkert en annan relationsexpert, men jag skriver ändå.

Först, en brasklapp. Jag föredrar att se människor som individer. Det finns skillnader mellan män och kvinnor som grupp, men på individnivå kan man inte förutsätta att en man eller kvinna är på ett visst sätt. När jag skriver om kvinnor och män kan rollerna alltså likaväl vara ombytta. Det gör bara texten mer läsvänlig.

Åter till ämnet. Jag tänker mig att det finns några olika skäl till att män är tysta.

Bättre fly än illa fäkta

Kvinnor är generellt sett mer verbala än män. De är helt enkelt bättre på att prata på det sätt man förväntas göra i en relation. I samtal, diskussioner och gräl är det en stor maktfaktor.

I bästa fall är samtal i en relation ett samarbete för att förstå varandra och göra båda parterna nöjda. Då spelar det ingen roll om en är bättre på att samtala. Handen på hjärtat har jag dock aldrig träffat ett par, professionellt eller privat, som alltid samarbetar. Istället är samtal, diskussioner och gräl ofta en tävling om vem som har rätt, vem som blir lyssnad på, vems känslor och behov som är viktigast. Den som är skickligast på att samtala har mycket makt.

Om kvinnan ständigt vinner striden om att bli lyssnad på, om hon får bestämma vad som är viktiga problem och får vad hon vill. Då är det naturligt att mannen flyr samtal. Det är t.ex. rätt vanligt att män blir arga och aggressiva för att de inte klarar att göra sig hörda på andra sätt.

Råd: Goda konstruktiva samtal och konflikter handlar om att tillsammans förändra en situation på ett sätt som gör båda till vinnare. Sluta kämpa mot varandra. Ansträng er för att båda ska bli hörda och få sina behov respekterade. Det utjämnar maktbalansen. Om du är mer verbal, utnyttja inte övertaget för att vinna utan för att hjälpa din partner.

Saknar ord för sitt inre

Något som förvånade mig när jag började som terapeut var skillnaderna i hur mycket människor sätter ord på vad som händer i livet. En del människor reflekterar och berättar fritt om både vad som händer dem och om deras inre. Andra berättar utförligt om vad som händer men knappt något alls om vad de tänker och känner. Det kan mycket väl vara så att du är tillsammans med någon som inte sätter ord på känslor och upplevelser i samma utsträckning som du gör.

Om en man är tyst och har svårt att svara på frågor kan det alltså bero på att han helt enkelt inte sätter ord på sina känslor och upplevelser i lika hög grad som du. Är han intresserad går det förstås att lära sig. Annars är det troligare att du kan förstå honom genom hans handlingar än genom hans ord.

Råd: Fundera på om du har en partner som är mer för att agera än för att prata. Vad kan du i så fall göra för att närma dig din partners sätt att kommunicera?

Känn inte efter, agera!

Den traditionella bilden av män är att de inte känner efter, de agerar. Att vara handlingskraftig är en styrka. Kvinnor däremot förväntas vara sociala och upprätthålla nätverk. Även om tiderna förändras lever sådana föreställningar kvar. Män förväntas vara handlingskraftiga och många kvinnor väljer män för att de är det. Samtidigt har bilden av relationer förändrats. I relationen förväntas män ha både en manlig och en kvinnlig sida. De ska vara en stark stoisk klippa när det är tufft och kunna öppna sig och vara känslosamma när det passar.

Jag säger inte att det är omöjligt att kombinera dessa roller, men fråga dig själv vilken typ av man du valt? Om du valt någon för hans traditionellt manliga drag är det kanske orättvist att förvänta dig att han ska vara lika bra på traditionellt kvinnliga drag som dina väninnor.

Det är måhända raljerande, men vad jag vill komma fram till är att många män får lära sig att de förväntas agera, inte dela känslor.

Råd: Reflektera över vad du gör för att upprätthålla förväntningarna på honom om att vara tyst och stark. På vilket sätt är det positivt för honom i er relation när han är öppen med känslor och behov, särskilt känslor och behov som inte passar dig?

Bygg tillit

Kommunikation bygger på tillit. Tillit växer långsamt men kan raseras blixtsnabbt. Om du vill få din man att öppna sig är det bästa du kan göra att långsiktigt stärka hans tillit till att det är en god idé att vara öppen och tala om problem. Skapa ett samtalsklimat där ni båda tas på allvar. Där både du och han får vad ni vill i lika hög grad. Försök framförallt förstå varandra. Det är grunden till god kommunikation.

Målet med förståelse är att du ska få samma bild som den du lyssnar på. Det är enkelt att testa. Om du kan återberätta för din man vad han tycker, tänker och känner innerst inne så att han tycker att du har förstått, då har du förstått. Tänk på att förståelse är mer än att upprepa ord. Det är att få med allt den andra vill uttrycka, även det som inte sägs. Det är han som är facit så fråga om du har lyckats förstå och nöj dig inte förrän du har lyckats.

Att återberätta vad du tror dig förstå om den andra är något du kan göra även med någon som inte säger så mycket. Berätta vad du tror att de har inom sig och fråga om det stämmer. Tänk på att om den andra inte är så pratsam är det extra viktigt att du verkligen anstränger dig så att de upplever sig förstådda.

Ta hand om dig själv

Jag har sparat det viktigaste till sist, du själv. Det är förstås bra att anstränga sig för att förstå sin partner och att bry sig om när han eller hon mår dåligt. I första hand har du dock ansvar för dig själv.

Fastna inte i funderingar över vad din man vill så att ditt liv går i stå medan du väntar på besked. Ansträng dig inte så mycket att förstå honom att du glömmer att göra dig förstådd eller ännu värre, glömmer vad du själv behöver.

Fördelen med god kommunikation är att man kan lösa saker tillsammans. Om ni inte har det behöver du fundera på hur du kan skapa en situation som får dig att må bra även om du inte kan kommunicera med din partner och även om du inte vet vad han känner och tänker. För många är det oerhört svårt men det är det enda sättet du kan behålla makten över ditt liv.

Johan Ydrén

Författaren arbetar med psykoterapi och konflikthantering. Han tar emot klienter för psykoterapi i Göteborg och håller kurser och föreläsningar om konflikthantering över hela landet. På Hantera Konflikter ... kan du lära dig mer om konflikthantering, samt givetvis finna information om professionella tjänster. Kontaktuppgifter
{ 5 comments… read them below or add one }

Emma november 28, 2012 kl. 11:44

Tack för enormt bra tips. ska sätta upp texten hemma så jag blir påmind när jag inte förstår någonting och känner mig utestängd:) TACK

Malin december 20, 2012 kl. 19:37

Lever med en tyst man och återigen så återkommer råden att bara den som har behov av samtal ska förändra sig. bara kvinnan ska ändra sitt sätt för att anpassas till mannens sätt att kommunicera. inser iaf att det inte bara är min man det är fel på utan tydligen många andra också. Dock ingen tröst, och att man inte lärt sig något betyder inte att man inte klarar av det. Vill man så kan man prata.

Johanna april 15, 2013 kl. 6:27

Intressant summering av olikheter i relationer. Men om en person varken agerar så att man förstår vad han vill eller kan/vill sätta ord på problemet. Då är det svårt. Mycket ansvar läggs på den som kan diskutera, den sägs äga makten att påverka situationen. Frustration när man år efter år inte blir lyssnad på utan får lyssna för den andra kan elelr förmår inte. Blir tydligt när jag skriver att "It takes two for a tango".

Tyst kvinna med tyst man maj 6, 2013 kl. 19:52

Men om kvinnan också är "tyst" då, och inte har något enormt behov av att ständigt prata om och diskutera relationen eller att prata känslor bara för känslopratandets egen skull. Om parterna känner att de vet var de har varandra, kompromissar åt bägge håll och visar varandra bekräftelse och kärlek både verbalt och på andra plan utan att vare sig regelbundet sätta sig ned och bestämma sig för att utvärdera relationen eller för att prata känslor?
Skulle det vara något fel?
Har hela mitt liv känt mig okvinnlig och "fel" för att jag inte tycks ha det där kvinnliga behovet av att ständigt "prata känslor" som kvinnor så ofta förutsätts ha.
Fram till nu.
Då jag träffat en man som fungerar likadant. DET har vi pratat om så det vet jag!

Johan Ydrén maj 8, 2013 kl. 17:05

Jag tänker att facit är om ni känner er nära varandra och har ett tillräckligt starkt känslomässigt band. Ord är inte det enda sättet.

Previous post: