Att vara självhävdande är ett sätt att hävda sina egna behov och rättigheter och samtidigt visa respekt för andras rättigheter. Det är ett beteende och en kommunikationsstil som hamnar mitt på, eller vid sidan av, skalan mellan passiva och aggressiva förhållningssätt.
Den passiva hävdar inte sina egna behov eller sina rättigheter. Han försvarar dem inte heller mot angrepp från andra. Den aggressiva i sin tur hävdar sina behov och gränser med starkt eftertryck och kör över andra på vägen.
Hur man förhåller sig till andra människor kan alltså delas in på en skala från passivt beteende till aggressivt. Längst åt det passiva håller är krasst uttryckt när man låter andra trampa på en och längst åt det aggressiva när man trampar på andra. Båda delarna är beteenden som i längden är destruktiva både för en själv och för ens relationer men det finns bra alternativ.
Begreppet självhävdande är inte självklart på svenska. Det engelska ordet för självhävdande är assertiveness. Det är ett begrepp som används inom terapier och kommunikationsutbildningar. Precis som på svenska finns även där en konflikt med ordets ursprungliga betydelse som fokuserar på hävdandet och inte på respekten för andras rättigheter. Att vara självhävdande kan låta hårt och aggressivt, vilket alltså inte är fallet. På grund av att det låter hårt använder man även begreppen sunt självhävdande och positivt självhävdande.
Ända sedan 70-talet när ämnet först blev populärt har det publicerats mängder av böcker om hur man lär sig bli självhävdande, särskilt i USA. Att hitta balansen mellan aggression och passivitet hjälper människor på båda sidorna av skalan. I praktiken är det ändå fler som är på den passiva sidan som söker hjälp. Jag tror att det i kombination med att de flesta som sysslar med det här snarare är passiva än aggressiva som är anledningen till att det varit svårt att samlas kring ett begrepp. Man vill luckra upp ett begrepp som låter för hårt på grund av rädslan för sin egen aggression som präglar människor på den passiva sidan. Det är lite olyckligt för det går inte att finna en balans i självhävdandet utan att acceptera både sin passivitet och aggression.
Författaren arbetar med psykoterapi och konflikthantering. Han tar emot klienter för psykoterapi i Göteborg och håller kurser och föreläsningar om konflikthantering över hela landet. På Hantera Konflikter ... kan du lära dig mer om konflikthantering, samt givetvis finna information om professionella tjänster. Kontaktuppgifter
{ 1 trackback }
{ 3 comments… read them below or add one }
Mycket intressant, tack. Jag delar denna på Google.
Jag vet inte vad det betyder att man delar något på google men det låter fint, så tack så mycket.
Hello to all, how is all, I think every one is getting more from this
website, and your views are fastidious designed
for new users.
You must log in to post a comment.