Läkartidningen publicerade häromdagen två debattartiklar kring antidepressiva. Båda diskuterar utifrån resultatet av de två aktuella studierna som visat att antidepressiva inte ger mer effekt än placebo förutom för de med svårast depression.
Den första artikeln heter ”Dags att minska förskrivningen av antidepressiva?”. I princip säger författarna att man inte ska ta hänsyn till de nya rönen eftersom de redan var kända. Sen argumenterar de kring anledningen att man ska tro på antidepressivas nytta trots att studier visar att de sällan har någon nytta. Jag känner mig beklämd av att läsa artiklarna så jag tänker inte fördjupa mig i deras argumentation utan nöja mig med att jag uppskattar att det debatteras.
Den andra artikeln ”Läkemedels kliniska värde måste värderas kliniskt” presenterar ett förlag på en form av 3,5-fas studie av läkemedel. Wikipedia beskriver fas-systemet för studier av mediciner under clinical trial för dig som vill sätta dig in i det. Det är intressant att ta del av svårigheterna med att studera medicin. För min del tycker jag att det är positivt att debatten lyfts upp. Framförallt tycker jag att det är positivt att svårigheterna med att göra medicinska studier lyfts fram. Läkare har i mitt tycke en ensamrätt på tyckande i frågor kring psykisk hälsa som inte är riktigt välmotiverat.
Sedan jag började med den här bloggen har det blivit några inlägg om just debatten kring antidepressiva. Jag har reflekterat mycket över det. Jag har träffat många människor som upplevt sig hjälpta av antidepressiva och många som inte tycker att det gett mer än biverkningar. Vad som är sant är svårt att avgöra och jag vill inte sälla mig till de som kämpar mot läkemedelsföretagen. Att kämpa mot dem är helt enkelt inte en verksamhet som mina klienter gynnas av.
Däremot kämpar jag gärna för det jag tror på och de rön som stämmer överrens med mina erfarenheter. För alla som varit inblandade i forskning vet att den är långt ifrån objektiv. Forskare följer modeller, teorier och förgrundsfigurer med ungefär samma rationalitet och kritik som ungdomar väljer idoler.

Författaren arbetar med psykoterapi och konflikthantering. Han tar emot klienter för psykoterapi i Göteborg och håller kurser och föreläsningar om konflikthantering över hela landet. På Hantera Konflikter ... kan du lära dig mer om konflikthantering, samt givetvis finna information om professionella tjänster. Kontaktuppgifter
{ 1 comment… read it below or add one }
Hej Johan!
Jag tackar för titten på Psykbryt! Det gläder mig att hittat hit till din blogg. Ni är inte så många ni terapeuter som bloggar – desto fler är vi patienter, skulle jag tro!
Jag har inget emot terapi då jag för tillfället går i en. Men ordet tycker jag inte är någon någon höjdare. Kanske för att det är för likt Theralen? Nej skämt åsido.
Tanken med "de 10 fulaste orden inom vården" var humoristisk…och du ska veta att vi driver med en hel del på vår blogg. Fast alltid med en gnutta allvar. Och det finns allvar på vår bloggg. Har man tänkt till lite själv, så märker man vad som är vad. 🙂
Jag önskar dig en trevlig dag!
Psyk
You must log in to post a comment.