Påstå inte att du förstår mig!

av Johan Ydrén, kategori Kommunikation

Blir du någonsin irriterad på fraser folk använder? Själv irriterar jag mig på frasen, ”jag förstår”. Du ljuger! Nej! Du förstår inte ett skit! Det är ett enkelt faktum världen skulle tjäna på att vi lärde oss i småskolan, vi förstår inte! Vi förstår aldrig! Aldrig någonsin!

Så där, nu när jag fått ur mig det känns det bättre. Egentligen är det bra att vi inte förstår. Jag antar att anledningen till att vi använder uttrycket är att vi tror att förståelse är något positivt. Och ja, det händer att jag låter det slinka ur mig också. Ingen behöver att någon annan förstår dem, då hade vi alla varit rökta. Vad människor önskar är någon som försöker förstå och någon som bekräftar dem. Någon som bekräftar att de förstå varför vi känner och tänker som vi gör.

Tror du att du förstår någon, tänk om. Ju mer man gräver sig in i vad någon verkligen känner och tänker ju mer förstår man att man aldrig kan förstå. Ordspråket säger att man måste gått i någons skor för att förstå dem. Har du någonsin gått i någon annans skor på den väg de gått, i deras skin? Inte ens tvillingar som växt upp tillsammans kan påstå det.

Ett tips för dem som kommit till den här sidan och är intresserad av terapi. Var skeptisk till en terapeut som antar att de förstår dig och din situation. Att vara förstående är en bra egenskap, att hysa illusionen att man förstår är det inte. När man tror sig förstå sluter man sig för det man inte förstår och slutar ta emot mer information. Många välkända och duktiga terapeuter är i själva verket kända för att vara dåliga människokännare. Det är en positiv egenskap i terapin för man bör som terapeut ständigt vara nyfiken och det kräver att man inte tror sig veta allt.

Har du kommit så här långt i min tirad är det dags för några praktiska råd. När du märker att den förbjudna frasen börjar pocka på att få uttryckas, tänk till. Först, reflektera på om du vill säga det för att få sluta lyssna. Vill du inte lyssna mer är det bättre att säga det, det är ok, en bra lyssnare vet när han inte kan lyssna mer också. Tycker du att du hört tillräckligt och vill svara på något, säg det. Vill du uttrycka din förståelse finns det bättre sätt. Säg vad du egentligen tänker: ”din situation är verkligen besvärlig”, ”jag skulle också blivit ledsen om jag blev behandlad på det sättet”, ”jag känner sympati och jag mådde också dåligt när min partner träffade en ny man strax efter skilsmässan”.

Men om du verkligen vill förstå, då tycker jag du ska fortsätta kämpa för att göra det. Alla behöver vi någon som ibland vill anstränga sig för att förstå oss. Barn, ungdom, vuxen eller gammal, alla behöver ibland att någon verkligen vill försöka förstå dem. Så när du börjar känna att du förstår, ifrågasätt dig själv och använd några av de enkla tekniker som finns för att testa om du förstår tillräckligt väl.

Enklaste sättet att pröva om du fått reda på allt är att använda frasen, ”berätta mer”, med intresserad röst. Alternativt kan du använda min favoritfras, ”hur tänker du?”. En omständigare metod som är ett bra komplement är att återberätta vad du uppfattat. Summera vad du tycker du tycker verkar viktigast för den du lyssnar på, gärna med dina egna ord.

Pröva, du kommer förmodligen lära dig två saker. Du förstår inte och människor uppskattar att du försöker mer än att du påstår att du lyckats.

Johan Ydrén

Författaren arbetar med psykoterapi och konflikthantering. Han tar emot klienter för psykoterapi i Göteborg och håller kurser och föreläsningar om konflikthantering över hela landet. På Hantera Konflikter ... kan du lära dig mer om konflikthantering, samt givetvis finna information om professionella tjänster. Kontaktuppgifter




{ 4 comments… read them below or add one }

Erik L april 9, 2008 kl. 16:51

Min chef säger alltid att hon förstår mig innan hon slutar lyssna. Jag ska skicka artikeln till henne

Anonym augusti 11, 2010 kl. 0:09

det hela kallas empati, inte många som har den egenskapen nu förtiden dock.

August L S augusti 17, 2010 kl. 16:29

Jag förstår hur du menar.

Alltså, nog för att allt ändå är fåfängligt. Men känns inte hela det här med bloggande lite meningslöst om vi ändå aldrig kommer förstå dig? "jag förstår" används nog ofta som ett sätt att förmedla att man har en grundläggande insikt om vad den andra personen pratar om. Säger jag att min himmel är mulen får du naturligtvis ett begrepp om min himmel, fastän himlar kan vara mulna på så många olika sätt.

Johan Ydrén augusti 17, 2010 kl. 22:15

Visst är det så. Om jag säger att himlen är mulen spelar det förmodligen inte heller så stor roll om du plockar upp alla nyanser av vad jag menar.

Det jag vill förmedla är dock en frustration som kommer sig ur de två fält jag arbetar med: konflikter och människor i behov av terapi. Båda fälten präglas av människor som tror sig förstå varandra och därför slutar lyssna.

Konflikter uppstår och fortplantar sig ofta just i missförstånd. Jag säger "att himlen är mulen", du svarar "ja visst är det stämningsfullt" och jag känner hur det kokar inombords för att du inte hört att jag egentligen menar "det börjar nog regna snart och jag fryser, kan vi inte gå in?"

Dock hoppas jag förstås att jag kan förmedla något i min blogg men räknar inte med att det är riktigt vad jag tänkt mig.

Previous post:

Next post: